Při zařizování výbavičky pro očekávané miminko patří výběr kočárku mezi ty nejdůležitější a možná také nejnáročnější kroky. Každá maminka i tatínek si přejí, aby byl kočárek bezpečným a pohodlným místem, kde bude jejich miminko rádo trávit čas, spinkat, odpočívat a objevovat svět venku. Není totiž nad to, když si maminka vyjde na procházku do přírody či do města s klidným vědomím, že si její miminko spokojeně lebedí v útulné korbičce či „sporťáku“, a ona si tak může plnými doušky vychutnat klid a pohodu uprostřed náročného mateřského maratonu. Pokud má navíc ke kočárku i patřičné příslušenství, nevadí, když venku zrovna prší, fouká nebo pálí slunce. Vycházku si tak užijí všichni. Na trhu je však tolik rozličných nabídek a možností, až jde z toho hlava kolem. A najít pohodlný kočárek, který navíc splňuje veškeré bezpečnostní normy a současně má hezký design, může být opravdu oříšek.

Kočárek s medvídkem

Každá nastávající maminka se dozajista těší, až se bude se svým malým uzlíčkem v klidu procházet přírodou či až si vyjede s kamarádkou do města, zatímco miminko bude spokojeně chrupkat v útulné korbičce. Některé maminky mohou mít dopředu vysněnou například konkrétní barvu kočárku a podle té vozítko následně vybírají. Mít představu o barvě či designu kočárku je rozhodně významnou součástí před jeho pořízením. Ovšem z praktického hlediska je více než barva důležitých několik ryze praktických aspektů, které je potřeba mít na zřeteli. Na první místo se rozhodně řadí bezpečnost a pohodlí děťátka. Dbejte na to, abyste pořídili kočárek vyrobený z kvalitních materiálů, ideálně vhodných do nepříznivého počasí a především takových, které splňují ty nepřísnější bezpečnostní normy. Kočárek by měl být pro miminko rovněž dostatečně komfortní. Komfort spočívá zejména v použitém materiálu a konstrukci obecně. Miminka mají ráda útulno, ale ne těsno. Ideální je tedy dostatečně prostorná korbička s dobře přiléhavou boudičkou, která děťátko uchrání před větrem či silným sluncem. Při výběru korbičky je dobré mít také na zřeteli, kdy se Vaše miminko narodí. V zimě je potřeba počítat také s objemným hřejivým fusakem a silnou dečkou, a tedy je dobré vybrat vhodně velkou korbu.

Místo bydliště je dalším významným aspektem pro výběr vhodného vozítka. Pokud bydlíte ve městě a budete tedy spíše jezdit po asfaltových či dlážděných chodnících, můžete si s klidem pořídit kočárek s umělohmotnými tvrdými kolečky. Pokud však bydlíte na vesnici a Vaše procházky se tak budou ubírat spíše hrbolatým, lesním či polním terénem, bude Vašemu miminku velmi pohodlný kočárek s nafukovacími koly.

Dalším důležitým aspektem pro správný výběr kočárku je rovněž to, kde budete jej budete parkovat. Bydlíte v patře a budete muset kočárek vozit výtahem? Myslete tedy na to, aby se Vám vozítko do výtahu pohodlně vešlo i s vámi a například nákupní taškou. Některé kočárky navíc mají různě rozchodná kolečka a zadní rozchod koleček se nemusí do všech dveří dobře vejít. Rozměry kočárku je tedy rozumné dobře zvážit.

Máte v plánu s miminkem hodně cestovat autem? Pak je dobré zvolit kočárek kunert, který má snadno složitelnou konstrukci a maminka ho lehce složí do auta a pak zase zpět.

Kočárek s maminkou

Většina maminek dopřává svému miminku pobyt venku za jakéhokoliv počasí, což je pediatry obecně doporučováno (pochopitelně až na výjimku krup, silných mrazů a bouří). Aby si však takový pobyt venku užili rodiče a především i děťátko, je nezbytné pořídit si kočárek od prodejců, které k němu rovnou nabízejí i příslušenství. Mezi základní výbavu patří například moskytiéra proti hmyzu, pláštěnka do nepříznivého počasí (déšť, vítr), držáky na pití a pro batolata a větší děti pak nánožník na nohy. Praktickými pomocníky na cesty a výlety je například sáček na pleny.

Když si rodiče uspořádají a rozmyslí tyto aspekty, dospějí možná k názoru, že pořídit bezpečný a přitom komfortní, plně vybavený kočárek, který navíc – tak říkajíc – lahodí oku, je ještě větší oříšek, než si původně mysleli. Není však třeba klesat na duchu. Naštěstí lze najít takové výrobce, kteří dbají jak na vzhled a design kočárku, tak na inovativní způsoby zdokonalování bezpečí a pohodlí pro Vás i Vaše miminko. Tak hurá ven.