Není žádným tajemstvím, že v současné době se k nám mnohé potraviny vozí bez nadsázky přes půl světa, a to i takové, které bychom si mohli jednoduše vypěstovat v naší zemi. To platí i o mase. Všichni víme, že počet chovaných kuřat, prasat či krav rok od roku klesá, zatímco my dovážíme zpracované maso z jiných států.

Ponechme však nyní stranou ekologické, ekonomické a jiné důvody, proč to není ideální řešení, a soustřeďme se na jinou otázku. Každý, kdo s ním kdy pracoval, ví, že se maso poměrně rychle kazí, a to i v případě, že je uchováváno v ideálních podmínkách. Jak tedy přepravci zajišťují, aby se dostalo i z takové dálky na pult obchodů stále čerstvé?

přeprava zboží po lodi

Důležité jsou zde samozřejmě vhodné podmínky. A ty mimo jiné poskytují i přepravky na maso schoellerallibert.com. Jedná se o konstrukce, ve kterých se snadno převáží i velký objem nákladu, aniž by se během cesty nějak poškodil. Avšak v případě masa bezpečnost rozhodně nestačí.

Hlavní vlastností, kterou musí mít, je udržování teploty. Ta musí být nízká po celou dobu, co je na cestě. Pokud by totiž stoupala a klesala, pak nelze předpokládat, že by náklad dorazil v dobrém stavu. Proto je nutné udržovat jej v dostatečném chladu až do chvíle, kdy si jej zákazník koupí.

čerstvé maso v řeznictví

Další vlastností, kterou musí přepravka mít, je snadná čistitelnost. Syrové maso může obsahovat nejrůznější bakterie či parazity, a ačkoliv tyto škodliviny jsou následně zničeny během vaření, k tomu při přepravě nedochází. Proto je důležité ji po každém použití důkladně vyčistit a vydesinfikovat, aby nebyla kontaminována další várka, která se v ní bude přepravovat.

Je proto nutné mít takový materiál, který toto pravidelné čištění vydrží, přičemž si zároveň zachová svoje vlastnosti, jako je například nepropustnost vůči vodě. Je tedy vidět, že je poněkud těžké toto vše zvládnou. Věřte však, že se to nejenže nakonec vyplatí, ale navíc je to i dáno zákonem. A ten se musí dodržovat.